top of page

 Biography | ביוגרפיה

שמואל הספרי נולד בשנת 1954 ברמת גן , בנם השלישי של מרדכי וציפורה הספרי שעלו ארצה מפולין אחרי השואה , אח למנחם ורות. מרדכי הספרי היה מורה , מחנך ומנהל בית ספר וציפורה הייתה עקרת בית .

למד בביה"ס היסודי "עליות" בר"ג עד כתה ד' ואז הועבר לבי"ס דתי הרא"ה . המשיך בתיכון עירוני דתי ר"ג אבל לא סיים – בתחילת י"ב פרסם עם חברים עיתון מחתרת בשם "מעוף העכברוש" שעורר סערה והביא לפרישתו מבית הספר. השלים בגרות אקסטרנית.

ב-1972 התגייס לצבא במסגרת גרעין נח"ל פרטי "לגלעד" ונלחם בחזית הדרום במלחמת יום הכיפורים.

ב-1975 התחיל ללמוד פילוסופיה יהודית וקבלה והיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים . שימש כמדריך ובהמשך כמנהל המדרשה למורשת היהדות בעיר העתיקה בירושלים.

ב-1979 קטע את לימודיו במסלול הישיר לדוקטורט בפילוסופיה של ימי הביניים ועבר ללמוד בימוי בחוג לתיאטרון של אוניברסיטת תל אביב. במהלך השנה הראשונה כתב וביים את המחזה "קידוש" בגרסתו הראשונה (כ-50 דקות). במהלך השנה השנייה ( 1980-81 ) כתב וביים את מחזהו השני "חופה שחורה" שזכה בפרס הפסטיבל לתיאטרון אחר בעכו.

מיד אחרי הפסטיבל פרש מלימודי החוג לתיאטרון עם קבוצת סטודנטים למשחק וביחד ייסדו את "התיאטרון הפשוט" – קבוצת תיאטרון עצמאית שפעלה עד 1984 ועמה העלה חמישה ממחזותיו –

1981 – " חופה שחורה " (פרס פסטיבל עכו ) ו "אליעזר שושני ו/או אליקו בן שושן" (ע"פ סיפור מאת יצחק בן נר )

1982 - "תשמ"ד" - ( פרס פסטיבל עכו להצגת השנה , מחזאי , במאי ושחקנים מצטיינים ) ו "מפלצת הצחוק" – הצגת ילדים.

1983 - "מתן תורה בשש" - עיבוד בימתי לסוגיה בגמרא . קבוצת התיאטרון הפשוט הופיעה מאות פעמים עד שהתפרקה ב 1985 במהלך חזרות להפקת המחזה " קוצק " בפסטיבל ישראל אותה שנה . הסיבה – המחזאי-במאי נכלא בכלא צבאי על סירובו לשרת בלבנון.

במהלך 1984 הספרי מעבד ומביים בתיאטרון פורת לנוער וכותב לטלוויזיה לתכניות "קשת וענן" ו"זהו זה".

ב 1985 מזמין אילן רונן , המנהל האמנותי של התיאטרון הקאמרי את שמואל הספרי לביים את מחזהו "קידוש" על במת קאמרי 2 ב"צוותא" . ההצגה זוכה להצלחה מיידית , ורצה תשע שנים רצופות ב"קאמרי" . המחזה מתורגם לשפות רבות וההצגה מופיעה בניו יורק , אדינבורו ולונדון וזוכה לשבחים יוצאי דופן . בחודש מרץ אותה שנה הוא נישא לשחקנית חנה אזולאי והזוג עובר לגור בבאר שבע שם ישמש מחזאי בית בשנתיים הבאות.

תיאטרון באר שבע מעלה עיבוד של הספרי למחזהו של י.ד ברקוביץ "אותו ואת בנו" ומייד אחר כך את המחזה "גיסתו של גולדין" שנכתב ב-1986 במהלך המגורים בבאר שבע ותיאר את תנועת החזרה בתשובה בתחילתה. באותה שנה יביים הספרי את הקברט הסאטירי "החילוני האחרון" פרי עטו בתיאטרון הקאמרי . המועצה לביקורת סרטים ומחזות (הצנזורה) מחליטה לפסול את המחזה בשלמותו בגלל "פגיעה בערכים דתיים ולאומיים" כהגדרתם . אחרי מו"מ תצליח הנהלת הקאמרי להציל את השקעתה בהפקה ולהריץ את ההצגה ללא מספר קטעים שנפסלו . בתגובה יסירו היוצרים – שמואל הספרי , אורי וידיסלבסקי ויעל פרדס – את שמם מההצגה ויתרמו את כספי התמלוגים לארגונים של זכויות אדם. ביום בו פירסמת הצנזורה את החלטתה – נערכה ברית המילה לבנם הבכור של חנה ושמואל הספרי – אריה.

בשנה זו כותב הספרי תסריט לקולנוע – "המיועד" יחד עם דניאל וקסמן שיביים את הסרט . הוא מתמנה למחזאי בית בתיאטרון הקאמרי.

ב-1987 הוא מעבד שני ספרים למחזות – את "תזמורת על תנאי" של פניה פנלון לתיאטרון באר שבע ואת "נוצות" של חיים באר לתיאטרון הקאמרי. ב 1988 יעבד למחזה את "חצוצרה בואדי" של סמי מיכאל ויתרגם את "פראנקי וג'וני" של טרנס מקינלי – עבור תיאטרון בית לסין. כל המחזות יבוימו על ידו.

ב-1989 כותב ומביים את הצגת הילדים "עלילות האביר שמשון בר לשון" בתיאטרון ארצי לנוער לכבוד שנת הלשון העברית. ההצגה זוכה להצלחה אדירה ורצה ברחבי הארץ בביצוע מספר צוותי שחקנים.

ב-1990 הספרי מתמנה לתפקיד המנהל האמנותי בפסטיבל עכו לשנתיים הבאות. במקביל הוא כותב לטלוויזיה את התסריט לדרמה "וכל עמי הארץ מתייהדים" המבוסס על מחזהו "גיסתו של גולדין". רפי בוקאי מביים לערוץ הראשון.

בסוף 1991 נולדים לזוג הספרי התאומים יאיר ואבשלום.

שנת 1992 פורה במיוחד – הספרי כותב ומביים את מחזהו "המלך" על חייו ומותו של הזמר זוהר ארגוב ואת הדרמה לטלוויזיה – "כל דיכפין" בערוץ הראשון. המחזה "תשמ"ד" עולה שוב בבימויו בליהוק המקורי בתיאטרון "צוותא". הספרי מתמנה לתפקיד המנהל האמנותי של התיאטרון הקאמרי ומעלה בו עונה של מחזות מקוריים בלבד הזוכה להצלחה רבה ומשנה את פני התיאטרון הישראלי.

ב-1993 הוא מביים בקאמרי את מחזהו של טוני קושניר "מלאכים באמריקה" בהאנגר בנמל תל אביב הישן. בסוף אותה שנה הוא פורש מתפקיד המנהל האמנותי כדי לביים את הסרט "שחוּר" לפי תסריט שכתבה אשתו חנה אזולאי הספרי.

"שחוּר" זוכה בשנה שאחרי בשישה פרסי האוסקר הישראלי ובפרס מיוחד עבור הבימוי בפסטיבל ברלין 94 . בהמשך יוזמן לפסטיבלים רבים בכל העולם - ממונטריאול , ניו יורק , סן פרנציסקו , בוסטון ,לוס אנג'לס ,פילדלפיה , בומביי, ניו דלהי , שטוקהולם ועד טאיפה , ריו דה ז'אנירו , מונפלייה , סורנטו ורבים אחרים.

לקראת סוף 1993 , אחרי עשרים שנות מילואים בשריון , הספרי מוזמן למילואים בחיל החינוך . הוא מקים את להקת "חינוך מיוחד" וכותב עבורה תכנית מערכונים ושירים ביניהם " הילדים של חורף 73 ".

ב-1994 הספרי עובר לתיאטרון בית לסין . הוא כותב ומביים את הטרילוגיה "קידוש", "חמץ" ו"שבעה" – "חמץ" עולה בסוף 1994 וזוכה בפרס הצגת השנה מחזה השנה ופרסים על משחק ומוסיקה בטקס הראשון של פרס התיאטרון הישראלי.

"קידוש" עולה שוב ב-1995 בתיאטרון בית ליסין ותרוץ על הבמות תשע שנים רצופות.

המחזה השלישי , "שבעה" עולה ב-1996 וזוכה בפרס מחזה השנה ושני פרסים נוספים בתחרות פרס התיאטרון. הוא מוצג במשך שנים בהצלחה רבה.

שנת 1997 הייתה שנה פוליטית . הספרי מביים בבית לסין את מחזהו של מתי גולן "ערפל" על פרשת צאלים ב' ואת דרמת הטלוויזיה "קמפיין" מאת היועץ הפוליטי יוץ גינסברג העוסקת ביחסי הון שלטון . השנים הבאות מתאפיינות שוב בעבודים ותרגומים -

ב-1998 עולה שוב ההצגה "חצוצרה בואדי" בבימויו בתיאטרון חיפה ומייד אחריה –"ציד המכשפות" מאת ארתור מילר , בתרגומו ובבימויו.

ב-1999 הוא מביים בקאמרי עיבוד בשם " המפקח – חקירה תחת אזהרה" למחזהו של ג.ב פריסטלי "המפקח בא ".

ב-2000 הוא מעבד את "טארטיף" של מולייר למחזה בשם "הרב קמע" העולה בתיאטרון הקאמרי . באותה שנה הוא מביים את המחזה "סליחות" שכתבה חנה אזולאי הספרי בתיאטרון בית לסין . שתי ההצגות זוכות להצלחה קופתית אדירה.

שנת 2002 מסמנת חזרה לכתיבה אישית. המחזה "אקורדיונים" עולה בבימויו בתיאטרון הקאמרי ושנה אח"כ ב-2003 עולה המחזה הראשון בטרילוגיה התל אביבית – "אשה, בעל, בית" וזוכה בארבעה פרסי התיאטרון הישראלי מתוכם הצגת השנה ומחזאי השנה ופרסים על המשחק . ההצגה תרוץ בהצלחה רבה בחמש השנים הבאות ותופק גם בתיאטרון הרפרטוארי Laguna Playhouse בקליפורניה.

המחזה השני בטרילוגיה – "מילאנו" עולה בקאמרי בשנת 2004 . זהו מחזה–מראה של "אשה, בעל, בית" המתרחש בו זמנית עם אותן דמויות.

המחזה השלישי בטרילוגיה , "לעולם לא ייפגשו" לא השביע את רצונו של הספרי ולכן לא הועלה עדיין.

על רקע סערת ההתנתקות מגוש קטיף עולה שוב המחזה "תשמ"ד" – והפעם ב"הבימה" ובאותה שנה -2005 - הוא מביים בקאמרי את מחזהו "נתניה" שנכתב ב1998 ומביים לקולנוע את הסרט "שושלת שוורץ" ע"פ תסריט של אמיר הספרי . הצגת הילדים "עלילות האביר שמשון בר לשון" שעלתה לראשונה ב 1989 – עולה שוב בבימויו בתיאטרון הילדים המדיטק בחולון.

ב-2007, מתחיל הספרי בכתיבת סדרת הדרמה הקומית "פולישוק" העוסקת בפוליטיקה הישראלית . במהלך שש השנים הבאות יכתוב ויביים שלוש עונות - 39 פרקים של הסדרה באורך 30 דקות כל פרק. הסדרה זוכה לשבחי הביקורת ואהדה רבה של הצופים וחודרת לשיח הפוליטי הישראלי.

ב-2009 הספרי כותב ומביים את המחזה "הבדלה" המצטרף לטרילוגיה "קידוש חמץ שבעה" והופך אותה לטטרלוגיה . ההצגה עולה בתיאטרון הקאמרי בהצלחה רבה ועדיין רצה בשנת 2014.

ב-2013 הוא מביים בשנית את המחזה "אשה, בעל, בית" בתיאטרון בית ליסין.

bottom of page